+90 (312) 244 63 25
tr
en

Microservice Nedir?

650
Microservice Nedir?

Microservice Mimarisi Nedir? Modüler ve Ölçeklenebilir Bir Yaklaşım

Günümüzde hızla değişen iş ihtiyaçları ve kullanıcı talepleri, geleneksel monolitik yazılım mimarilerinin sınırlarını zorluyor. Bu nedenle, daha modüler, esnek ve ölçeklenebilir bir yaklaşım gerekiyor. İşte bu noktada, microservice mimarisi devreye giriyor. Bu yazıda, microservice mimarisinin ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve neden önemli bir yaklaşım olduğunu inceleyeceğiz.

Microservice Nedir?

Microservice mimarisi, bir uygulamanın bir dizi küçük, tek bir amaca hizmet eden, bağımsız, özerk ve aynı zamanda birbirleriyle iş birliği yapan hizmetlere bölünmesiyle oluşturulan bir yazılım geliştirme yaklaşımıdır. Bu mimaride, bir uygulama büyük ölçüde bağımsız çalışabilen küçük hizmetlere ayrılır ve her bir hizmet belirli bir işlevi, kendi sorumluluğunu yerine getirir.

Microservice mimarisindeki hizmetler, birbirleriyle API’ler (Application Programming Interface) aracılığıyla iletişim kurarlar. API Gateway’e bağlanan herhangi biri otomatik olarak tüm sisteme bağlanabilmelidir. Her hizmet, kendine ait veri tabanı, iş mantığı, kendi teknolojik yığınına ve kullanıcı arayüzüne sahip olabilir.

Bağımsızlık ve Ölçeklenebilirlik

Microservice mimarisi, her bir hizmetin bağımsız olarak çalışabilmesini sağlar. Bu sayede, bir hizmetin güncellenmesi veya ölçeklendirilmesi diğer hizmetlere etki etmez. Örneğin, kullanıcı yönetimi hizmetini güncellemek istediğinizde, diğer hizmetler etkilenmez ve sistem daha az hata eğilimine sahip olur. Bağımsız geliştirme, bağımsız programlama dili, bağımsız veri tabanı, bağımsız test edilebilme, bağımsız deploy edilebilme bağımsız teknoloji microservice  i oluşturan önemli etkenlerdir.

Diğer bir önem arz eden konu ise ölçeklenebilirlik. Ölçeklenebilirlik kısaca ; bir sistemin performansını, kapasitesini ve kabiliyetini arttırıp azaltmaya denir. Her mikroservisin sahip olduğu görev ölçeklenebilirdir. Eğer her iş birbirinden bağımsız olursa, gerekli bileşenleri ölçeklendirme işlemi kolaylaştıracaktır. Ve bu işlem sayesinde tüm programı ölçeklendirmekten daha uygun maliyete sebep olacaktır.

Microservice mimarisi, uygulamanın işlevselliğini mantıksal olarak bölerek daha küçük ve yönetilebilir hizmetlere dönüştürür. Bu sayede, her bir hizmetin geliştirilmesi ve sürdürülmesi daha kolay hale gelir. Ayrıca, iş ihtiyaçlarına göre hizmetlerin ölçeklendirilmesi de daha esnek bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Teknoloji Çeşitliliği

Microservice mimarisi, her hizmetin kendi teknolojilerini kullanabilmesine olanak tanır. Her bir hizmet, en uygun programlama dili, veritabanı veya araç setini kullanabilir. Bu, geliştiricilere ve ekiplere daha fazla özgürlük ve esneklik sağlar. Mikroservisler çok sayıda programlama dili ve framework ile geliştirilebilir. Bunlardan bazıları; Java, Go/Golang, Python, .Net, Node JS

Sürekli Entegrasyon ve Dağıtım

Microservice mimarisi, sürekli entegrasyon ve dağıtım (CI/CD) süreçlerini destekler. Her bir hizmetin bağımsız olarak dağıtılabilir olması, daha hızlı ve sık güncellemelerin yapılabilmesini sağlar. Ayrıca, hataların izole edilmesi ve geri dönüş sürelerinin kısaltılması da mümkün olur.

Bununla birlikte, Microservice mimarisi bazı zorlukları da beraberinde getirebilir:

  • Karmaşıklık: Birden çok hizmetin yönetimi ve koordinasyonu karmaşık olabilir. İletişim ve veri bütünlüğü gibi sorunlar dikkate alınmalıdır.
  • Dağıtık Sistem Zorlukları: Hizmetler arasındaki ağ bağlantısı ve hata yönetimi gibi dağıtık sistem zorluklarıyla başa çıkmak gerekebilir.
  • Veri tabanı Yönetimi: Her hizmetin kendi veri tabanına sahip olması, veri bütünlüğü ve veri tabanı yönetimi zorluklarını beraberinde getirebilir.
  • İzleme ve Hata Ayıklama: Bir hizmete ait hataların tespit edilmesi ve izlenmesi zor olabilir. Uygulamanın genel performansını takip etmek ve sorunları ayıklamak için etkili izleme ve hata ayıklama araçları gerekebilir.

Sonuç:

Microservice mimarisi, büyük ve karmaşık uygulamaların geliştirilmesi ve ölçeklendirilmesinde etkili bir yaklaşımdır. Büyük sistemleri ve büyük sorunlarla başa çıkmanın kolay olan ancak, doğru şekilde planlanması, tasarlanması ve yönetilmesi gereken bir yaklaşım olduğunu unutmamak önemlidir.

ETİKETLER:

Etiketler: ,

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.