+90 (312) 244 63 25
tr
en

Akıllı Ulaşım Sistemleri Standartları Nedir?

923
Akıllı Ulaşım Sistemleri Standartları Nedir?

Karayolu Ağı Operasyonlarında standartların önemli bir rolü vardır. Standartlar özellikleri ve gereksinimleri kapsar. Rakip satıcılardan olsalar bile sistemlerin ve ekipmanların birlikte çalışabilir (bazen değiştirilebilir bileşenlerle) olmasını sağlarlar. Sağlam bir ITS dağıtım stratejisi geliştirmek için farklı türlerdeki ITS standartları ve bunların mevcut geliştirme aşamasının iyi anlaşılması gerekir. İletişim protokolleri ve veri mesajı setleri için kabul edilen standartların kullanılması, örneğin, karayolu ağı operatörleri ile trafik yönetim merkezleri ve trafik bilgi sağlayıcıları gibi ilgili hizmet sağlayıcılar arasında veri alışverişi düzenlemeleri oluştururken çok önemlidir. Standartlar, bilgilerin farklı yazılım sistemleri tarafından doğru bir şekilde alınmasını ve yorumlanmasını sağlar.

ITS standartlarına yönelik artan ihtiyacı karşılamak için Avrupa, ABD ve Japonya’da başlıca ITS standardizasyon programları yürütülmektedir. Uluslararası standart kuruluşları aracılığıyla müzakere edilirler. Bu kuruluşlar, yolcu bilgilerinden araç güvenlik sistemlerine kadar geniş bir standart yelpazesi oluşturmuştur. ITS geliştirme faaliyetlerinden çıkan pek çok standart, yaygın dağıtım ve destek faaliyetlerinin temelini oluşturur. Prototip geliştirme ve saha testi, standartların amaca uygun ve benimsenmeye hazır olmasını sağlamaya yardımcı olur. Bazı durumlarda standartlar, kullanımları hükümetler tarafından zorunlu kılınacak – hareketliliği, güvenliği ve verimliliği artırmak için ITS sistemlerinin konuşlandırılmasını hızlandırmak için yeterince olgunlaşmıştır.

Uydu navigasyonu ve işbirliğine dayalı araç sistemleri gibi bazı ITS uygulamaları için standartlar etrafında küresel uyumlaştırma hedefi, hükümetlerden ve endüstriden artan bir destek almıştır. Otomotiv endüstrisi akıllı telefon-araç entegrasyonu gibi daha hızlı hareket eden teknolojilerin zorluklarını ele almak için dijital harita tedarikçileri ve mobil telekomünikasyon ve internet şirketleriyle bir araya gelirken, bir dizi hükümet artık standartlara ilişkin konumlarını resmi olarak koordine ediyor.

Tüketici beklentilerindeki değişiklikler ve teknik gelişmeler, yeni ITS uygulamalarının geliştirilmesine ve devreye alınmasına olanak tanıyan standartlara olan ihtiyacı getirir. Artan araç bağlanabilirliği seviyeleri ve sürdürülebilirliğe ve “yeşil ITS” e odaklanma, ulaşım ağlarını optimize etmek için fırsatlar sağlar. Örneğin, kalabalık araç yoğunluğu yoluyla elde edilen veriler, sürücüleri yol ve trafik koşulları ve alternatif rota hakkında bilgilendirmek için ağ operatörleri tarafından ve kullanıcı uygulamalarında kullanılabilir.

Birbiri ile network kurabilecek araçlar, güvenlik açısından kritik durumlarda hızlı, güvenilir V2X iletişimleri sağlamak için standartlarla desteklenen yeni teknik çözümler talep eder.
(V2X detayları için https://www.odakarge.com/v2x-haberlesme-nedir.html blog yazımızı okuyabilirsiniz)

Otomatik araçlar, kamuya açık otoyollarda çalışmak için güvenli ve güvenilir olarak onaylanabilen iyi anlaşılmış insan arayüzlerine ve uygulamalara güvenir. Taşımacılık çözümleri “Nesnelerin İnterneti” tarafından sağlanan fırsatlardan yararlandıkça, daha fazla bilgi arayüzünün yönetilmesi gerekir. Örnekler arasında, araç görüntüleme sistemleriyle arayüz oluşturan ve ulaşım bilgi sağlayıcılarına bağlanan akıllı telefonlar gibi tüketici cihazları yer alır.

Giderek büyüyen ITS standartları, giderek artan sayıda ITS kurumu için değerli bir kaynaktır. Ortaya çıkan standartların gözden geçirilmesi, yeni endüstri ve teknoloji gelişmeleri ve eğilimleri hakkında bir fikir verebilir. Standardizasyon, bir teknik spesifikasyonun bir kısmı veya tamamı ve operasyonel kılavuzlarla ilgili olabilir.

ITS standartları, ulaşım topluluğunun içinden ve dışından ortaya çıkan yeni teknolojilere ve uygulamalara ayak uydurmak için hızla gelişmeye devam edecek.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.